MÒDUL 2. DE LA GIMNÀSTICA A L'EDUCACIÓ FÍSICA

INTERDISCIPLINARIETAT

El currículum de l'alumne està integrat por diverses àrees, totes elles amb uns objectius i continguts determinats i diferenciats: les de llengües, la de ciències experimentals, la de socials, la d'educació física, la de tecnologia, la de música, la d'educació visual i plàstica, la de matemàtiques i la tutoria.

Hi ha una tendència a treballar cada àrea del currículum de manera individual, separada de la resta ignorant de vegades que molts continguts d'altres àrees estan enllaçats entre ells.

Per això cal treballar de manera coordinada entre els diferents departaments. Sens dubte és una tasca complicada però és evident que a la llarga els resultats que s'aconsegueixen són més interessants i efectius.

L'alumne observa com els continguts de les diferents àrees es troben relacionats entre ells i es poden treballar de manera conjunta des de diferents perspectives, totes elles interessants i coherents. D'aquesta manera resulta més fàcil assimilar-los.

L'àrea d'educació física disposa d'uns continguts a treballar al llarg de les diferents etapes que sovint tenen relació i connexió amb els d'altres àrees.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

QUÈ EN DIU LA LLEI D'EDUCACIÓ ?

Si es vol que l'alumnat desenvolupi aquestes competències, caldrà una coordinació eficaç, que superi la simple informació sobre els continguts de les diferents àrees i que faci possible que l'alumnat relacioni els aprenentatges proposats en les diferents àrees curriculars.

També es parla de transdisciplinarietat:

"La integració de coneixements, tant els propis d’una matèria, per establir en cada moment les relacions entre ells, com aquests amb els d’altres matèries, i fusionar el tractament dels continguts conceptuals, procedimentals i actitudinals en les activitats didàctiques".

L'àmbit de coneixement és el conjunt de continguts interrelacionats que corresponen a dues o més matèries i que es treballen integrament ”.

"(...) el currículum, tot aprofundint en un coneixement específic, ha de promoure que l’alumnat desenvolupi la capacitat de connectar aquest coneixement amb el d’altres disciplines, per actuar en el seu entorn personal i resoldre situacions i problemes de la vida quotidiana".

"(...) els continguts de les diferents matèries s’haurien de plantejar des d’un enfocament transdisciplinari per al desenvolupament de les competències bàsiques. Aquest enfocament suposa establir un mapa de la transversalitat dels continguts. És a dir, buscar les interseccions dels continguts de les diferents matèries i seqüenciar-los de forma coherent, per tal d’evitar les repeticions i, alhora tenir en compte tots els continguts essencials".

 

Transdisciplinarietat

Alguns continguts es tractaran des de diferents disciplines, i sovint des de punts de vista diversos. A l’hora de programar cal preguntar-se amb quins continguts d’altres matèries connecten els nous aprenentatges.
Molt especialment cal tenir-ho en compte a l’hora d’estudiar continguts relacionats amb processos generals, o bé associats a contextos d’aprenentatge determinats.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

COM ES POT AFAVORIR ?

Algunes qüestions que podrien ajudar els equips docents a reflexionar sobre la transversalitat de les decisions que es prenen en relació amb el currículum poden ser:

· Posar-se d'acord en la metodologia que entre tots es treballarà (molt especialment en allò que fa referència a les estratègies d'aprenentatge)

· Treballar articuladament les diferents estratègies i tècniques d'aprenentatge, les habi- litats comunicatives, i els diferents tipus de text i les habilitats cognitivolingüístiques (descriure, explicar, argumentar...);

· Acordar l'avaluació que es farà i com es tindran en compte, en aquesta, els aspectes transversals.


· Prendre acords interdepartamentals per seleccionar i seqüenciar continguts comuns de diferents matèries.


· Centrar la seqüència didàctica en l’estudi de fets, fenòmens o problemes des d’una visió global.


· El treball de síntesi (de 1r a 3r curs) integra continguts relacionats amb les matèries del curs.


·Es realitzen projectes transversals en el centre com ara: setmana cultural, jornades solidàries, tallers interdisciplinaris…

Per afavorir la integració de coneixements i que el nombre de professors i professores que intervenen en un grup d'alumnes de primer i segon curs d'educació secundària obligatòria sigui el mínim possible, s'agruparan matèries en àmbits de coneixement que seran impartides pel mateix professorat. El centre educatiu definirà els àmbits que crea i els recollirà en el seu Projecte educatiu”.

El Departament d'Educació desenvoluparà mesures que afavoreixin que el professorat s'encarregui d'un àmbit de coneixement en el que estiguin integrades dues o més matèries. L'àmbit de coneixement s'avaluarà conjuntament i la seva qualificació s'assignarà a cadascuna de les matèries que el composin”.

Informació extreta del document: "Desplegament del curriculum a la ESO"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TREBALL PER PROJECTES

El treball per projectes és una metodologia que exemplifica els plantejaments exposats en relació amb l'adquisició de les competències bàsiques, atès que:

· Parteix d'un tema, problema o centre d'interès negociat amb l'alumnat.

· Fa protagonista l'alumnat en la construcció del propi coneixement perquè focalitza el desig de saber coses noves, la formulació de preguntes, la reflexió sobre el propi saber, la recerca de nous coneixements i la reflexió sobre el propi procés d'aprenentatge.

· Dóna gran rellevància al treball cooperatiu. S'elaboren preguntes o hipòtesis, es prenen decisions sobre el repartiment de tasques i es posa en comú el resultat de les tasques individuals i s'elabora col·lectivament el resultat.

· Incentiva processos d'investigació que suposen cercar, seleccionar i interpretar informa- ció a través de fonts diverses, formular nous dubtes i noves preguntes i establir rela- cions amb altres problemes.

· Es transfereixen estratègies per aprendre: es representa el procés de construcció de coneixement, s'avalua el que s'ha après i com s'ha après. · S'activa la comunicació, el diàleg i la discussió en petit i en gran grup per construir coneixement de forma compartida.

Per saber-ne més

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ALGUNS EXEMPLES

Una petita mostra de la relació de continguts d'educació física amb altres àrees de secundària són:

•  La orientació (bloc d'activitats al medi natural) es podria treballar conjuntament amb les àrees de socials, ciències experimentals, tecnologia i educació visual i plàstica.

Recorda que perquè l'activitat sigui totalment interdisciplinar cal que es faci un treball conjunt entre les àrees. Això requereix una correcta coordinació amb les altres matèries i concretar què es treballarà des de cada àrea.

Exemple:

  • Socials –> explicació de continguts bàsics com el mapa, lectura del mapa, indicadors, la brúixola i la seva utilització...
  • Educació física -> com funciona una cursa d'orientació, elaboració de les targes de control i realització de l'activitat d'orientació.

•  Les adaptacions dels sistemes a l'exercici físic , el cos humà , els primers auxilis i la nutrició (bloc de condició física i salut) es podria treballar conjuntament amb l'àrea de ciències experimentals i tutoria.

•  Les noves tendències de les activitats fisicoesportives es podria treballar conjuntament amb les àrees de tecnologia, socials i tutoria.

•  L'aeròbic, la creació d'una coreografia ... (bloc d'expressió corporal i jocs i esports) es podria treballar conjuntament amb l'àrea d'educació musical i tutoria.

•  Els jocs de comunicació (bloc expressió corporal) es podria treballar conjuntament amb les àrees de llengües i d'educació visual i plàstica.

•  El cos humà, el dopatge, els hàbits saludables (bloc de condició física i salut) es podria treballar conjuntament amb l'àrea de ciències experimentals, socials i tutoria.

•  Els jocs amb material reciclat (bloc de jocs i esports) es podria treballar conjuntament amb l'àrea d'educació visual i plàstica, l'àrea de ciències i tutoria.

•  Els sistemes d'entrenament, principis d'entrenament ... (bloc de condició física i salut) es podria treballar conjuntament amb l'àrea de matemàtiques i tecnologia.

• El tracte del cos en la publicitat (bloc de condició física i salut) es podria treballar conjuntament amb les àrees d'Educació visual i plàstica, socials i tutoria.