MÒDUL 4. PROPOSTES DIDÀCTIQUES

PROPOSTES MÉS ENLLÀ DE LA SESSIÓ D'EDUCACIÓ FÍSICA

 

Col·labora

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GRANS ACTIVITATS

A continuació et mostrem una sèrie d'exemple del que anomenem "grans activitats", que serien aquelles activitats que per la seva complexitat sol·liciten un gran muntatge i preparació, poden sol·licitar la participació de qualsevol component de la comunitat educativa... i en les quals l'activitat física pot ser la protagonista.

 

Jornades inter-centre d'activitats esportives:

Consisteix en la invitació de grups d'alumnes d'altres centres per realitzar unes jornades esportives de diferents modalitats esportives.

 

Intercanvi Socio-Esportiu amb altres centres educatius:

Organització conjunta amb altres centres d'activitats d'intercanvi socio-esportiu.

 

Jornades de jocs reciclats

Crear material esportiu i recreatiu a partir de diferents materials que es llencen (diaris, cartrons, pinces, xapes, ampolles, garrafes, globus, ...) i realitzar diverses activitats recreatives i tallers.

Exemples (veure el crèdit variable de jocs amb material reciclat).

 

Jornada intergeneracional

Jornada on es practiquin diversos jocs populars i tradicionals amb la col·laboració de tota la família: pares, germans, avis...

 

Jornades de Portes Obertes

La Jornada de Portes Obertes és una bona ocasió per mostrar i realitzar activitats d'educació física i esportives. Els alumnes més grans poden organitzar i gestionar una sèrie d'activitats per fer amb els visitants que venen a conèixer l'escola o bé amb els alumnes voluntaris del mateix centre.

 

Jornades Esportives Obertes al Barri

Jornades d'activitats esportives fora de l'horari escolar en que s'invita a participar-hi a tots els nens del barri.

 

Jornades Esportives de Centre/setmana de l'esport al centre

Ginkana, ...  per a tots els alumnes del centre amb participació inter-classes i inter-nivells durant una jornada especial. És interessant col·laborar amb altres àrees per organitzar les activitats de forma conjunta. D'aquesta manera es poden realitzar activitats esportives i recreatives amb jocs d'enginy i activitats diverses utilitzant els continguts d'altres àrees (matemàtiques, socials, naturals, música...).

 

Exhibicions d'EF de fi de curs

Als grups d'alumnes motivats en preparar alguna exhibició sobre qualsevol activitat motriu que sigui del seu interès se'ls hi facilitarà aquesta opció en algun acte de final de curs. S'aconsella per la seva vistositat: acroesport, acrobàcies, representació mímica, coreografia...

 

Olimpíades

Reviure les activitats que es realitzaven a les Olimpíades de l'era antiga: (curses, lluites, llançaments... ) inclòs també les modalitats actuals de l'atletisme.

 

Festa de la diversitat

Aprofitant la riquesa que comporta tenir alumnat de diferents cultures es pot realitzar una jornada de la diversitat on es realitzin tallers o jocs de les diferents cultures que podem trobar en el nostre centre. La intenció és donar a conèixer i apropar totes les cultures (geografia, música, idioma, gastronomia, balls, manualitats...) a tot l'alumnat.

Aquesta activitat pot ser preparada pels mateixos alumnes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ACTIVITATS I SORTIDES

Podem trobar una gran diversitat d'activitats i sortides interessants que permeten assimilar els diferents continguts de l'àrea d'educació física. Moltes d'elles possibiliten poder treballar amb un material, unes instal·lacions i un medi ben divers a l'habitual i que no es troba fàcilment a l'abast.
Solen ser activitats que resulten molt motivant pels joves i per tant és interessant aprofitar aquest aspecte per aconseguir ampliar els seus coneixements i les seves experiències.

Sovint les activitats i sortides es plantegen únicament des d'una matèria o àrea oblidant la importància del treball multidisciplinar o interdisicplinar. Aquestes activitats possibiliten una bona opció per realitzar aquest tipus de treball entre matèries o àrees sempre i quan es realitzi una tasca adequada a classe (abans, durant i després de l'activitat o sortida).

Algunes entitats solen disposar de material didàctic escrit o en format informàtic pels alumnes i professors. És interessant esbrinar si disposen d'aquest material per poder-lo conèixer, analitzar i determinar si pot ser del nostre interès.

El treball previ i posterior sol oblidar-se o es realitzar de forma molt superficial al centre provocant que l'activitat o sortida realitzada esdevingui tan sols una simple activitat de lleure que cobreix el programa d'activitats del curs acadèmic.

Les activitats solen suposar un cost de vegades excessiu (transport, entrades, etc.) que sovint suposa una dificultat a l'hora de dur-la a la pràctica. Alguna de les opcions recomanades per reduir costos són:

•  Treball interdisciplinar en la mateixa activitat o sortida
•  Compartir transport amb algun altre curs del centre (planificar l'activitat o sortida el mateix dia)
•  Realitzar més d'una activitat el mateix dia (pot ser de la mateixa matèria o àrea o bé d'una altre) per tal d'aprofitar el transport
•  Utilització del transport públic (alumnes més grans i autònoms): tren, autobús, metro...

És evident que la planificació i organització de les sortides i activitats és important de cara a aprofitar el màxim les seves possibilitats educatives.



ACTIVITATS

Activitats esportives al pati

El temps de pati és un bon recurs per treballar un aspecte de gran importància, l'actitud. Sol ser un temps en que la majoria dels alumnes adopten més aviat una actitud passiva.
L'organització d'activitats fisico-esportives a l'hora de pati és una opció prou interessant per tenir en compte. Al llarg des les activitats, a escollir en funció de l'interès de cada centre, dels i del departament d'educació física es poden valorar aspectes com: l'actitud, el respecte, l'acceptació del resultat, l'arbitratge, l'organització de l'activitat, la participació (que també pot ser mixte), comentaris d'ensenyament als companys, dibuixos, anàlisi de l'activitat (tàctic)...

Són activitats que presenten característiques molt diferenciades a les simples activitats esportives reglades on el que valora és el resultat.

Per a més informació veure les experiències desenvolupades a l'IES La Mina des del 1998.
Pàgina: http://www.educaciofisica.com/activitats-iesforum2004.htm

 

Jornades de concienciació d'Esports per a disminuïts:

Consisteix en diverses activitats esportives perquè l'alumne practiqui i experimenti les condicions de limitació dels disminuïts. Té la intenció de concienciar als alumnes de les dificultats de pràctica esportiva que tenen les persones amb algun tipus de disminució.
Es poden realitzar dins la mateixa sessió d'educació física o plantejar-se com una jornada oberta a un o més grups.
Una experiència molt enriquidora és compartir aquestes activitats amb els alumnes d'algun centre de disminuïts, ja sigui com a visitants al centre o com a amfitrions.

 

Secció esportiva a la revista de l'escola:

Si el centre disposa d'una revista pròpia resulta molt interessant que el departament d'educació física hi participi amb notícies d'interès esportiu (internes i externes al centre), consells (hàbits, activitats d'estiu....), sortides del departament, resultats esportius de les diferents activitats (extraescolars, competició pati...), entrevistes, passatemps...
És una manera d'Implicar més als alumnes en la revista escolar explicant les seves experiències i prenent el rol de periodista.
Publicacions de treballs, experiències, dibuixos, opinions, comentaris, reportatges fotogràfics, entrevistes,... dels alumnes interessats:
Es publicarà a la web de l'escola o en un altre espai del departament d'educació física o del centre una selecció de treballs dels alumnes que ho desitgin, per tal que vegin reflectida i difosa la seva aportació.

 

Assessorament als Alumnes

Assessorarem als alumnes sobre on i com cercar informació sobre qualsevol tema relacionat amb les ciències del moviment humà i la salut, sobre com organitzar activitats esportives, sobre com formar-se en l'àmbit de les ciències del moviment, i sobre altres aspectes que ens demanin.
Especialment als alumnes de 2n cicle i batxillerat.

 

Xerrades, entrevistes, conferències amb esportistes, entrenadors, professors, ...

Selectivament per a cada nivell, es convidarà a les classes d'EF a esportistes, entrenadors, professors especialistes, ... per tal que els alumnes coneguin diferents aspectes de la vida dels esportistes-entrenadors-professors i de tot el món que envolta a l'esport. Els alumnes prepararan preguntes i s'establirà un diàleg amb la persona invitada.

 

Activitats amb Creu Roja:

Si es contacta amb temps solen realitzar diversos tipus de treball al centre o a les seves pròpies instal·lacions: cursos de primers auxilis, xerrades...
Solen aportar material interessant. Web: www.creuroja.org

 

Educació física en instal·lacions especials (centre esportiu municipal, gimnàs o club...):

Posar-se en contacte amb algun club o gimnàs proper al centre és una bona opció per poder realitzar algunes de les activitats que requereixen material, instal·lacions i personal específic com és el cas de:

•  activitats aquàtiques: natació, jocs aquàtics, aquaeròbic, waterpolo...
•  manteniment amb material divers: steps, mancornes, pilotes gegants, gomes...
•  spinning
•  sala de fitness i musculació
•  yoga, taichi-chi
•  arts marcials
•  pàdel, tennis
• ...

 

És necessari acordar prèviament les condicions (objectiu, activitat, data, monitor, dret a instal·lacions, preu...) amb el responsable. Normalment solen estar interessats perquè els suposa publicitat.
També hi ha la possibilitat d'acordar fer l'activitat (sempre que sigui possible) al centre escolar amb un monitor especialitzat.

 

Activitats i espectacle de circ:

Assistir a una exhibició de diverses habilitats acrobàtiques: malabars, equilibris, números de força...
En funció de l'edat també hi ha la possibilitat d'organitzar una petita exhibició per part dels alumnes a tota l'escola.

 

Competicions especials

Organització de partits amistosos entre els alumnes de l'escola o amb altres entitats o centres de forma espontània és sens dubte una eina de gran importància per implicar molt més els alumnes al centre i potenciar la pràctica d'activitats física i la relació entre els alumnes i professors.

Algunes propostes:

•  Partits entre alumnes i professors i/o monitors extraescolars.
•  Partits entre alumnes d'un mateix cicle.
•  Partits entre els alumnes del centre i alumnes d'un altre centre.
•  Partits entre alumnes i equips d'afeccionats o altres entitats.
Altres.....

Els partits poden realitzar-se de qualsevol modalitat esportiva que interessi, ja sigui per potenciar-la o bé per la motivació que comporta.

Ex. Futbol femení -> A nivell escolar no sol haver-hi partits o lligues de futbol femení. Per aquest motiu resulta molt motivant per les alumnes poder realitzar algun partit d'un esport que no solen practicar amb tanta freqüència ni és ofertat a les activitats extraescolars del centre.

 

Exhibicions a les festes de l'escola (Nadal, setmana santa, sant Jordi, fi de curs...)

Aquest tipus d'activitats sovint van lligades a l'àrea d'educació física, per tant, un bon enfocament des de la nostra àrea pot fer que continguts que es treballin a l'aula puguin ser transportats a aquests moments del curs. Per exemple, exhibicions d'acrosport, de balls o coreografies, mim, teatre, classes obertes d'educació física, habilitats gimnàstiques...



SORTIDES

Patinar sobre gel

A Barcelona trobem dues possibilitats:

•  Pavelló pista de gel F.C. Barcelona:

Ideal per practicar i gaudir el patinatge sobre gel en les instal·lacions d'aquest gran club. És fàcil poder-hi veure alguns dels seus esportistes.
C/ Aristídes Maillol, 12-18. Les Corts. Telf. 93 4963630, pistadegel@fcbarcelona.com

•  Skating Barcelona:

Pista de patinatge sobre gel més petita que la del F.C. Barcelona. Es troba en millors condicions i és més familiar.

 

Car St. Cugat (St. Cugat del Vallès):

Interessant realitzar una visita al Centre d'Alt Rendiment de Catalunya per conèixer el seu treball, funcionament i instal·lacions.
La seva disponibilitat depèn de les concentracions d'esportistes de cada temporada.

Avd/ Alcalde Barnils s/n, Telf. +34 93 589 572, Fax. +34 93 6754106

 

Assistència a events esportius

Assistir amb els alumnes a diferents tipus d'actes esportius motivants per als alumnes, des de partits de diferents esports (per exemple la Grada Jove del RCD Espanyol, o a partits de bàsquet, handbol, hoquei patins del FC Barcelona...) fins a trobades o exhibicions de noves modalitats esportives, etc...

 

Excursionisme:

Activitat força oblidada. Pot realitzar-se a qualsevol indret que ens interessi i és molt aconsellable per fer un treball interdisciplinar amb les àrees de naturals i socials (el relleu, els mètodes orientació, la vegetació,...).
Ideal per treballar la orientació i els hàbits de pràctica al medi natural (material necessari, respecte pel medi natural, activitat en grup, ... ).

 

Jocs recreatius a l'aire lliure:

Jornada a l'aire lliure realitzant diverses activitats recreatives: paracaigudes, jocs d'orientació, ...

 

Bateig de vela:

Activitat ideal per iniciar-se a la vela de forma divertida. Es pot realitzar a qualsevol Centre Municipal de Vela. Exemple: Anella olímpica.

 

Atletisme a l'estadi atlètic de la ciutat:

Practicar les diferents modalitats de l'esport de l'atletisme en les instal·lacions i amb el material reglamentari.
És important comptar amb la col·laboració dels professors acompanyants perquè facin de jutges de proves i ajudin a controlar (llistes) tots els alumnes (atletes),. Prèviament s'haurà de donar un material als professors (regles bàsiques, material necessari, llistats....).

 

Visita al Museu i les instal·lacions del F.C. Barcelona:

Una visita al museu per fer un recorregut per la història del F.C. Barcelona a través de fotografies vídeo i objectes diversos. Un tour per les diverses instal·lacions: vestidors, banquetes (prop de gespa), la zona mixta, la sala de premsa, la llotja i les cabines de premsa.

 

Un dia a la platja:

Ideal per realitzar diverses activitats esportives i recreatives a la platja: rugby, voleibol, pales, futbol sorra, handbol sorra, curses, jocs amb aigua, construcció de castells, volada d'estels, acroesport (construccions humanes)...
És recomanable realitzar un treball interdisciplinar amb altres àrees: naturals i socials.

 

Sortides a la neu

Sortides d'un sol dia a iniciar-se o perfeccionar-se en l'esport de l'esquí. Pot fer-se d'esquí alpí o d'esquí nòrdic, així com també activitats de raquetes, o construcció d'iglús, etc... En aquesta com en les altres activitats, sempre cal tenir molt present l'aspecte de la seguretat (farmaciola, assegurança, monitoratge...).

 

Esports aquàtics al mar:

Realitzar diverses activitats i esports al mar: piragüisme, esquí nàutic, canoa, winsurf, esquí-bus, catamarà ...

 

Sortides temàtiques:

Realització d'una sortida on hi hagi un fil conductor de manera que treball realitzat de diferents àrees es pugui complementar amb alguna activitat de l'àrea d'educació física.

Exemples:

•  La prehistòria, 'època medieval, l'època romana... Sortida on es combini la visita a una ciutat per conèixer com era i com vivien les persones en aquells època amb alguna activitat física de l'època.
•  El mar, la muntanya...: treball de les àrees de naturals i socials combinat amb activitats esportives i recreatives del medi.
•  El reciclatge.
•  L'aigua, la neu...
•  Les olimpíades
•  ...

 

Sortida en bicicleta:

Aquesta activitat és molt recomanable per combinar amb el treball d'altres àrees. Es pot aprofitar per visitar alguna zona o indret concret.
És aconsellable fer un treball previ sobre la bicicleta, el material necessari, tècniques bàsiques de manteniment, normes...
Cal preveure una furgoneta que faci el seguiment i de cotxe escombra. Cal comunicar a la policia de l'activitat si s'utilitzen vies de comunicació importants com a mesura de seguretat.

 

Bateig d'hoquei herba

A les instal·lacions del Atlètic Terrassa Hockey Club. http://www.athc.es/

 

Visita guiada a l'INEF de Barcelona

Concertant visita es pot fer una visita guiada per les instal·lacions de l'INEF de Barcelona després de veure un petit vídeo informatiu sobre l'l'INEF.

Aquesta sortida es pot combinar amb la visita a l'anella Olímpica i el Caixaforum (matèria d'Educació visual i plàstica).

 

Visita al Museu Olímpic

Es pot fer visita guiada del museu i de les instal·lacions Olímpiques.

Més informació a la web: http://www.museuolimpicbcn.cat/

 

Dies d'aventura. Alguns exemples:

Canal Olímpic de Castelldefels Ideal per practicar la canoa, el kàiac, barca de rems i el tir en arc prop de Barcelona.

Parc Olímpic del Segre BTT, Kaiac, canoa, ràfting, hidrotrineu...

Parcs d'aventura al bosc Penjats entre arbres amb xarxes, ponts penjats, lianes, tirolines... Circuïts de dificultat segons les edats.

 

Més exemples

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

COLÒNIES PER A PRIMÀRIA

Les colònies a primària poden tenir diferents fils conductors o centres de treball. Cada vegada més, però, l'activitat física en les seves multitud de manifestacions possibles. És per això que moltes de les ofertes que es fan inclouen alguna d'aquestes activitats.

A continuació us mostrem uns exemples d'entitats i organitzacions que preparen colònies:

CERCADORS

De colònies !

Associació de cases de colònies i albergs de Catalunya

Cases de colònies

 

Algun exemple:

Fundació Pere Tarres té anys d'experiència en el camp de lleure. Organitza múltiples activitats per escoles, empreses, de formació... A més disposa d'una interessant xarxa de cases colònies .

Lluna esports : És una organització que programa activitats per a nens i nenes de 6 a 16 anys . Entre altres coses, organitza colònies d'estiu i estades esportives de futbol, bàsquet i aventura. Trobareu també informació sobre treballs de síntesi; Activitats d'1 dia; Estades per a escoles, clubs, esplais o turisme familiar.

Alba

http://www.7itria.com/ : Empresa amb 20 anys d'experiència en l' activitat educativa en el lleure : menjadors escolars, casals d'estiu, cases de colònies i activitats extraescolars.

http://www.coloniesjorditurull.org/index.php Colònies Jordi Turull. Escola Pia de Catalunya. Organitza colònies, sortides d'un dia, animació, tallers a l'escola.... entre altres activitats.

Aula 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TREBALL DE SÍNTESI A LA ESO

 

 

 

 

 

 

EL TREBALL DE SÍNTESI A L'EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA (1r, 2n i 3r curs a ESO)

En la nova llei es continua parlant del treball de síntesi amb alguna petita modificació. Per començar a 4t curs no es realitza el treball de síntesi sinó un treball de recerca.

" El treball de síntesi està format per un conjunt d'activitats d'ensenyament-aprenentatge que s'han de fer en equip, concebudes per desenvolupar competències complexes i comprovar si s'ha aconseguit, i fins a quin punt, que l'alumnat sigui capaç de relacionar les competències bàsiques treballades en les diferents matèries per a l'aplicació i la resolució de qüestions i problemes relacionats amb la vida pràctica. Aquest treball ha d'integrar continguts de diverses matèries i admet diverses concrecions temporals".

"Al llarg del treball, l'alumne o alumna ha de mostrar capacitat d'autonomia en l'organització del seu treball individual, i també de cooperació i col·laboració en el treball en equip".

"S'ha de fer un treball de síntesi en cadascun dels tres primers cursos de l'etapa. El treball de síntesi a efectes de qualificació tindrà la consideració d'una matèria optativa".

 

En definitiva es parla de:

•  Relació amb les competències bàsiques: L'objectiu és desenvolupar les competències bàsiques i comprovar si les sap relacionar amb les diferents matèries. És important que totes les activitats estiguin relacionades entre sí, transversalitat.

•  La flexibilitat a l'hora temporalitzar el crèdit. Igual que en l'antiga llei (LOGSE) permet al centre organitzar-se com vulgui pel que fa a la temporalització. Es pot fer el crèdit de síntesi al llarg del curs o bé al final. El treball de síntesi, en cas que s'organitzi de forma extensiva, es durà a terme dins l'horari de les matèries optatives.

•  Es qualificarà com una matèria optativa, és a dir, pren més importància donat que comptarà com a nota a l'hora de fer la mitjana del curs.

 

 

EL TREBALL DE RECERCA A 4t CURS

En el curriculum de la ESO es parla del treball de recerca en l'article 10.

10.1 En el quart curs tot l'alumnat ha de realitzar un projecte de recerca en equip. Aquest projecte ha d'estar constituït per un conjunt d'activitats de descoberta i recerca realitzades per l'alumnat entorn d'un tema escollit i acotat, en part, per ell mateix, sota el guiatge del professorat.

10.2 Al llarg del projecte, l'alumne o alumna ha de mostrar capacitat d'autonomia i iniciativa en l'organització del seu treball individual, i també de cooperació i col·laboració en el treball en equip.

10.3 El projecte de recerca tindrà la consideració d'una matèria optativa.

Decret 143/2007, de 26 de juny, pel qual s'estableix l'ordenació dels ensenyaments de l'educació secundària obligatòria (ESO). DOGC núm. 4915 - 29/06/2007

 

 

L'ÀREA D'EDUCACIÓ FÍSICA EN EL TREBALL DE SÍNTESI

Els treballs de síntesi sempre poden ser molt diversos i sempre dependran de l'eix principal. Des de l'àrea d'educació física es pot realitzar un treball diferent o complementari del realitzat al centre que és de gran utilitat per a l'alumne.

Els continguts a treballar al llarg del crèdit de síntesi poden ser molt diversos, tants com els continguts que conté l'àrea. El seu treball variarà en funció de si el crèdit de síntesi es realitza al centre o bé fora d'aquest (casa de colònies, alberg ...).

És interessant que el treball que es realitzi inclogui un apartat teòric i també, sempre que sigui possible, un apartat més pràctic.

Els treballs de síntesis poden ser realitzats per empreses que es dediquen a l'oci i a l'educació o bé poden ser elaborats pel mateix centre. Aquesta última opció sempre resulta més costosa a nivell de feina però permet una millor adaptació del crèdit a les característiques i necessitats del centre.

 

 

OPCIONS DE TREBALL DEL CRÈDIT DE SÍNTESI

El treball de síntesi pot ser un únic tema a treballar tot el grup-classe o bé pot ser individual (cada alumne disposa o escull un tema seguint un guió comú).

Les dues opcions tenen avantatges i inconvenients. La primera permet treballar tot el grup conjuntament un únic tema i resulta interessant per fer fora del centre tot i que molt sovint els alumnes es copien molt els treballs, La segona opció respon més als interessos individuals de cada alumne i comporta que tots els alumnes hagin de treballar individualment sense el perill de copiar o passar-se dades i informació.

Un exemple de la primera opció seria un treball a partir d'un dossier o un mateix guió pautat sobre el mateix tema. Exemples de temes: El Bages, Tarraco, Vall d'Aran, Les Olimpíades, París, Menorca, El Delta de l'Ebre, la Garrotxa , el Pantá de Sau...

Un exemple de la segona opció podria ser un guió pautat amb uns mateixos apartats però on cada alumne hagi d'escollir o se li doni un tema concret. Exemple: Un continent, un mar o oceà, un arbre, una obra (arquitectura, pintura o escultura), un país...

L'opció a portar a terme dependrà de les característiques i recursos de cada centre.

 

 

IDEES PER TREBALLAR L'EDUCACIÓ FÍSICA EN UN TREBALL DE SÍNTESI

Muntanya:

Alguns exemples: piragüisme, tir amb arc, orientació, escalada, bicicleta de muntanya, ràfitng, hidrospeed, parapent, treking, espeleologia...

Platja:

Aplicables a qualsevol indret:

El treball i la pràctica d'aquestes activitats resulta interessant per conèixer els tipus d'activitats, l'origen, les característiques, els materials utilitzats, les tècniques bàsiques i reglamentació... entre altres continguts.

Si el crèdit es realitza fora del centre pot ser interessant realitzar-les com activitats de tarda i/o nit.

 

 

EXEMPLE D'ALGUNES EMPRESES O ENTITATS QUE OFEREIXEN TREBALL DE SÍNTESI

Hi ha moltes empreses, administracions i zones per tot Catalunya que ofereixen la possibilitat de treballar a la zona de destí el crèdit de síntesi elaborat per ells mateixos. A continuació trobarem una petita mostra d'alguns d'ells.

Per a més informació consultar la pàgina oficial:
http://www.xanascat.cat/shownode.tjc?id=1730

http://www.tujuca.com/

 

Es tracta de serveis educatius del Departament d'Educació que ofereixen al professorat i als centres docents la possibilitat de desenvolupar projectes de treball per a l'estudi i l'experimentació en un medi singular de Catalunya. Actualment n'hi ha 10.

Camps d'aprenentage a Catalunya

Camps d'aprenentatge a les Illes Balears
http://www.balearweb.net/campsaprenen/

 

Parcs naturals de Catalunya

Escoles de natura

http://www.diba.es/parcsn/parcs/home.asp

http://www.diba.es/parcsn/parcs/index.asp?parc=0

http://www.webverd.com/espais.htm