MÒDUL 4. PROPOSTES DIDÀCTIQUES

 

LES TIC / TAC I L' EDUCACIÓ FÍSICA

Per saber-ne més :

Técnicas didacticas con TIC ( Pere Marquès Graells, 2010)

TIC y educación Física (article)

FacilyTic Eines útils professorat

 

 

 

 

 

 

 

 

INTRODUCCIÓ

LES TIC I LES TAC

TIC: relatiu a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació,”agrupen els elements i les tècniques utilitzades en el tractament i la transmissió de les informacions, principalment d'informàtica, internet i telecomunicacions“. Aquestes tecnologies tenen la finalitat de millorar la vida de la gent dins un entorn. Així doncs les noves tecnologies a l'aula són un recurs que ens faran molt més fàcil la tasca i ens ampliarà les possibilitats de tot el que fem, donat el potencial del que disposen i el fàcil accès a la informació que ens donen.

TAC: les Tecnologies per a l'Aprenentatge i el Coneixement es pot entendre com una visió de les TIC des de l'escola. Es tracta de posar les tecnologies al servei d'una millora en els processos d'ensenyament – aprenentatge, d'avaluació i d'organització, que de forma quotidiana es desenvolupen a l'entorn, al centre i a l'aula. L'ús que se'n faci d'aquestes tecnologies i del seu potencial com a agents de canvi metodològic, permetrà discernir i identificar aquelles actuacions més significatives i innovadores des del punt de vista educatiu. Així doncs podem entendre que les Tecnologies de la Informació i la Comunicació són les que guien l'aprenentatge.

La incorporació d'aquestes Tecnologies a l'àmbit educatiu és una exigència de la necessària adaptació a la revolució que estem vivint en aquests anys. Des de l'àrea d'Educació Física no podem ignorar aquest fet i hem d'aprofitar aquests mitjans per treballar els continguts en les nostres classes de manera diferent i més motivant pels alumnes.

En les orientacions de desplegament del currículum de l'educació primària, el tractament de les TIC/TAC s'articula com un dels eixos transversals del currículum juntament amb la seguretat viària, l'educació audiovisual, l'educació mediambiental i l'educació per la salut o per la pau.

L'ordenació de l'educació secundària obligatòria (ESO) preveu que el treball amb les TIC/TAC s'orienti al seu tractament integrat dins les diverses àrees del currículum.

L'AULA D'INFORMÀTICA I LA PISSARRA DIGITAL

En una àrea com la nostra, no és gaire habitual recórrer a l'aula d'informàtica i/o la pissarra digital per treballar algun aspecte de l'educació física. I si ho fem, habitualment és quan està plovent i no podem sortir a fora, l'espai cobert no el podem utilitzar perquè està ocupat o simplement aquest no existeix en la nostra escola, o bé perquè ens queda alguna hora buida a l'horari i la volem omplir de forma "diferent"...

Amb els temps que corren, hauríem de tenir la visió que l'aula d'informàtica i la pissarra digital ha de ser un suport important per a les nostres sessions d'educació física, i no tan sols per anar a buscar informació per realitzar un treball, sinó una eina a través de la qual es realitzin aprenentatges d'educació física de forma directa.

Cada vegada més van sorgint materials per treballar i aprendre els continguts de l'àrea d'Educació Física a nivell informàtic, però molts els hem de descobrir, potenciar i crear si cal per tal d'adaptar la nostra àrea a la societat actual.


 

 

 

QUÈ PODEM FER ?

Algunes propostres per incloure el treball de les TIC/TAC a les nostres classes d'Educació Física poden ser:

- Utilitzar mitjans digitals a classe: ús de la pissarra digital, gravacions coreografies, muntatge fotogràfic, exposició de treballs...

- Conèixer recursos digitals de fàcil accés: navegadors, revistes, programes educatius, aprenentatge interactiu, recursos... -> ludos, webquest, recursos cnice...
- Participar en l'elaboració de material: revistes digitals, powerpoint, pàgina web, blogs, fotoblogs, videblogs...


Exemples:

  • Participar i elaborar material sobre els continguts de treball utilitzant els blogs, fotoblogs i videoblogs en l'àrea d'Educació Física.
  • Webquest i caceres de tresors: Es tracta d'activitats guiades per ordinador per treballar en grup continguts teòrics i pràctics de l'àrea. Pretén que els alumnes al acabar una WQ hagin treballat en grup, hagin fet una investigació amb recursos reals (existents a la xarxa i d´altres) que creïn un producte  que sigui fruit d' aquesta investigació.
  • Jocs i activitats diverses interactives (materials multimèdia) relacionades amb continguts de l'àrea d'educació física.
  • Realitzar un muntatge i desenvolupar en powerpoint algun contingut de l'àrea d'educació física en grups d'alumnes. Activitat interdisciplinària amb la de tecnologia.
  • Realització de tests d'autoavaluació de diversos continguts teòrics d'educació física.
  • Utilització de recursos relacionats amb l'àrea d'educació física a través d'internet per cercar i ampliar els continguts teòrics (articles, revistes, altres pàgines d'interès...).
  • Treball i aprenentatge de continguts teòrics de l'àrea, realitzant les sessions teòriques d'educació física a través de l'ordinador, i si el centre disposa d'una intranet potent, aprofitar aquesta eina.
  • Realització d'exercicis i activitats utilitzant la diversitat de materials multimèdia. Exemples: activitats JCLIC, Hot potatoes, quaderns virtuals
  • Conèixer i portar a la pràctica jocs cercats a internet, treballats de forma pedagògica i educativa.
  • Utilització del vídeo i DVD per mostrar exemple d'activitats fisico-esportives, elements tècnics, perquè l'alumne prengui consicència de la pròpia motricitat (gravacions classes)...
  • Lectura i realització de sessions pràctiques autodidactes relacionades amb els diferents continguts de l'àrea.
  • Lectura i realització de circuits pràctics autodidactes relacionats amb els diferents continguts de l'àrea.
  • Grabacions i muntatges d'expressió, coreografies... amb càmera. El material grabat es pot penjar al blog o web de l'escola. També es poden fer grabacions d'elements tècnics i tàctics dels esports que es treballin per fer-ne un visionat i un treball posterior a classe.
  • Taller de jocs d'esports, d'habilitats i de fitness amb les consoles wii, playstation... que poden portar els mateixos alumnes.
  • Muntatge fotogràfic amb càmara digital sobre algun tema de la matèria (postures corporals correctes...).
  • Visionat i treball posterior de pel·lícules relacionades amb l'àmbit de l'esport i els seus valors.
  • Visionat de vídeos que tracti de continguts de la matèria. Amb l'invent del youtube trobem molts recursos interessants. Exemple:
  • Crear i participar en la revista de l'àrea o de l'escola amb aportacions (articles i reportatges, notícies, fotos...).
  • Visionat de Web clic. Directori de consultes i recursos educatius i de lleure. Una eina pedagògica per a pares, alumnes i professors (programa K3).
  • Quaderns digitals
  • Itinerari amb GPS . POdem gravar trajecte amb un GPS (track). Aquest es pot pujar a una pàgina on podem trobar rutes i punts d'interès (wikiloc). El recorregut es pot acompanyar de fotografies, vídeos, descripcions...

 

 

 

 

 

 

 

PISSARRA DIGITAL INTERACTIVA (PDI)

La incorporació de les pissares digitals ens permet complementar el treball realitzat a classe. Mica a mica van apareixent materials per a les PDI però amb tot actualment encara es troben pocs recursos interessants de la nostra matèria. Hi ha qui utilitza recursos com el powerpoint per treballar amb la pissarra digital

Els següents enllaços ens poden ser d'ajuda:

Alexandria Biblioteca de recursos digitals per a l'aula. Cercador d'activitats (cal especificar la matèria i el nivell)

Recursos PDI d'Educació física Alexandria

PDI

Soloprofesores Espai compartir recursos format PDI

 

Algun exemple:

Obesidad infantil Jocs i activitat sobre l'alimentació per a nens de 6 anys a 18 anys (segons l'activitat que es tria). Té guia pel professor

Aparato circulatorio

La nutrición humana 6è primària

Contenidos educativos digitales. Junta de Andalusia

 

Per saber més: La pissara interactiva como recurso en el aula

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BLOGS I VIDEOBLOGS

Aquest recurs és molt interessant i motivant per utilitzar amb els alumnes a classe. Poden col·laborar en el blog del departament, consultar-hi informació d'interès relacionada amb l'àrea d'Educació Física (articles, continguts de l'àrea, visionat de vídeos...).

Què és un blog ?

I un videoblog ?

Cercador de blogs google

http://www.bloc.cat/ Servei de blocs en català

Blocs xtec

 

Algun exemple:

Blog de Educación Física

Educación Física 2.0

www.educacion-fisica.org

Blog Educació Física IES Berenguer

 

 

 

 

WEBQUESTS

CERCADORS WEBQUEST

webquestcat.cat

phpwebquest.org

webquest xtec

Webquest buscador

Altres

 

WEBQUESTS D'EDUCACIÓ FÍSICA

Llistat de webquest

webquest Educació Física recursos cnice

Cuerpo y movimiento

 

Alguns exemples:

PRIMÀRIA

Ponte en forma con Don Quijote

Basquet femení

El deporte enseña

Vamos a jugar a actividades adaptadas

A què es jugava abans ?

Balonmano

Salut o salat ?

Deportes extraños

Nos orientamos en el espacio

Juegos del mundo

Castellers

 

PRIMÀRIA I ESO

Bojos pel bàsquet

Deportistas famosos

Jocs paralímpics

Lugares olímpicos

L'esport ha de ser violent ?

Waterpolo

Bateig d'esquí

El volei platja

Alimentación saludable

 

 

ESO

Alimentación sana

El korfball

Actividades fisicas en el medio natural

El alcohol en la sociedad actual

Webquest d'atletisme

Deporte y discapacidad

A comer tambén se educa

Actividad física y mujeres

Antes muerta que perdida

 

BATXILLERAT

Violència en l'esport

El alcohol en la sociedad actual

Segur que hi ha una activitat física o esport que no coneixes

 

 

 

 

CACERES DEL TRESOR

Exemples

 

EL CINE A EDUCACIÓ FÍSICA

CINEMA EDUCATIU

Observatori crític de l'esport

xtec media

Aula de cine

Cine i escola

Cine y educación

http://www.uhu.es/cine.educacion/cineyeducacion/index.htm

 

RECOMANACIONS PER TREBALLAR A CLASSE D'EDUCACIÓ FÍSICA

Carros de fuego   (1981)

Noches de Sol (1985)

Ellas dan el golpe (1992)

Bobby Fischer (1993)

Cuando éramos reyes (1996, documental)

Jerry Maguire (1996)

Quiero ser como Beckam

Billy Elliot (2000)

Un domingo cualquiera (2000)

Titanes (2000)

Cyclomania (2002)

Planta cuarta (2003)

Me llaman radio (2003)

Coach Carter (2005)

El sueño de Jimmy Grimble (2005)

Supersize Me (2006, documental)

Jump In ( 2007)

Offside (2008)

High School Musical (2008)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ALTRES MATERIALS

En aquest apartat hi podràs trobar altres materials i activitats d'educació física per treballar a l'aula d'informàtica amb els teus alumnes.
Algunes són realment interessants!!

Quaderns digitals d'educació física

Exercicis autoavaluables i mapes conceptials ESO i batxeillerat

Geocaching pensat per treballar amb les principals eines d'orientació i les TIC en el cicle superior de primaria i ESO, on les escoles realitzen un itinerari i hi oculten un tresor. Després envien a la web les dades necessàries per realitzar-lo. També duen a terme un itinerari proposat per una latra escola i en fan la valoració a la web

Wikiloc Lloc per descobrir i compartir rutes

Recursos digitals d'Educació Física Interessant

Jugamos con material construido

Aula interactiva: Alimentación y Nutrición 3r ESO

La nutrición humana ESO

Diabetes en centros educativos

TIC i educació física

maynet

Aparato locomotor y nutrición

Viatge interactiu per l'interior del cos humà .

Vídeo aparell circulatori

Puzles del cos humà

El cos humà

Alimentación saludable

Cuida tu cuerpo !

Recursos Ministeri d'Educació i Ciència Pàgina molt interessant de recursos educatius on planifica diferents unitats didàctiques i “clicant” sobre aquestes es pot accedir a un material interactiu per nivell sobre l'àrea d'educació física (secundària i batxillerat).

Recursos cnice alumnat

Recursos en línia d'Educació Física Recursos del cnice

Recursos en línia Educamadrid Infantil i primària (Comunitat de Madrid)

Recursos en línia Educamadrid ESO

El joc dels primers auxilis

El cuerpo en movimiento Recursos cnice

Microcursos interactius INDE

Tasta'm Primària

Ejercicios corporales Blog sobre exercicis corporals

Guia de Salut jove

El tabaco al descubierto

Miniunitats didàctiques, vídeos...

Edilm Juegos Olimpicos

Figures esportives en 3D

Todo corazón

La bicicleta

 

 

 

 

 

 

JCLIC

El Clic es un programa de lliure distribució que permet crear diversos tipus d'aplicacions educatives multimèdia en l'entorn Windows.

Podem dissenyar diferents tipus d'activitats: trencaclosques, associacions, sopes de lletres, mots encreuats, activitats d'identificació, d'exploració, de resposta escrita, activitats de text i altres.

Les activitats poden contenir text, imatges, sons i altres recursos multimèdia.
També és possible encadenar grups d'activitats en paquets per tal d'executar-les seqüencialment

Zona CLIC

JCLIC Educació Física

Activitats JCLIC Educació Física

JCLIC Consejeria de Múrcia

 

Alguns exemples:

Inicació al voleibol ESO

L'aparell locomotor Primària

L'aparell respiratori ESO

L'aparell respiratori Primària

No t'ho perdis. Orientació ESO

Maratón ESO

Los deportes

Diabetis tipus 1 i exercici físic

Altres exemples jclic d'educació física

 

 

 

 

 

HOT POTATOES

Hot Potatoes es un conjunt de programes de creació d'exercicis autocorrectius.
El programa es desenvolupat i publicat per la Victoria University i Half-Baked Software.

Hot Potatoes ens permet crear qüestionaris sense resposta, o d'elecció múltiple, completar frases en les que hi falten paraules, ordenar frases, mots encreuats, aparellar elements de dos columnes...

Tots aquests materials poden ser elaborats com pàgines web i publicar-se, o utilitzar-se sense estar connectat a la Internet.

Alguns exemples:

Cuerpo y movimiento

Activitats Educació Física Pep Cuenca

Expresion corporal Activitat Hot potatoes

Baloncesto

No pierdas el norte Orientació 3r ESO

 

 

 

 

 

 

PRESENTACIONS FLASH

ESPORTS

L'handbol

Piragüisme

Esquí alpí

Voleibol

Bàsquet

Natació

Exercicis al gimnàs

Senderisme

 

SALUT I PREVENCIÓ

Com preparar la motxilla

Escollir una bicicleta de muntanya

Cop de calor

Evitar lesions en el futbol

Problemes als peus

Digestió dels aliments

Massatge cardiovascular

Com respirar

Ergonomia infantil

Cuidado de los pìes

Diabetis infantil

Peus d'atleta

Dolor d'esquena

Característiques d'una bona sabata

Nutrició

 

 

 

 

 

 

VIDEOTECA

A la xarxa hi podem trobar un gran nombre de vídeos sobre esports, treball d'hàbits, programes i reportatges de televisió interessants que són un recurs interessant per les nostres classes. Per no dependre de l'internet hi ha la possibilitat de baixar-se els vídeos amb un programa informàtic i guardar-lo dins el bloc de la matèria, en l'espai media de la pàgina web...

A continuació tens algunes pàgines per cercar vídeos interessants:

Xtec media

Edu3.cat

Tv3 a la carta

Observatori crític de l'esport

Youtube Cercador

Vimeo i google Altres cercadors

 

Algun exemple:

Un equip... no tant petit

Padres Hooligans. La vergüenza en las gradas 1 També podeu veure la 2a part

I can only imagine

Cap medalla val la salut d'un infant (Personne,1987)

Programa: 21 días machacando el cuerpo Per reflexionar a la ESO

6 contra 6 Parla una mica dels valors, de la pressió dels pares sobre els fills, de l'amistat... un vídeo per iniciar debat