MÒDUL 4. PROPOSTES DIDÀCTIQUES

PROPOSTES PARAL·LELES A LA SESSIÓ D'EDUCACIÓ FÍSICA

 

En l'anterior apartat de "Materials per a la sessió d'educació física" has pogut veure exemples materials i de propostes per treballar a les classes d'Educació Física.

En aquest apartat t'oferim algunes idees i propostes que es poden realitzar de forma paral·lela a l'hora d'educació física, per tal que aquestes sessions assoleixin un grau més elevat de rigor, de seriositat, de feina ben feta i siguin més participades i significatives per als nens i nenes.

Algunes d'aquestes propostes són les següents:

 

La llibreta dels bons esportistes

Què fem avui?

És el teu moment. Tria joc!

Tot ben endreçat!

Fabriquem el nostre propi material

Fes volar la imaginació!

Llibre de Mèrits Esportius

Cartellera d'Educació Fisica / Tauler d'anuncis

Autogestió de classes. (EP, ESO i Batx)

Construcció i Reparació de Material i Equipament

Intranet, canal de Comunicació


Col·labora

 

 

 

 

 

 

PROPOSTES PARAL·LELES PER A PRIMÀRIA

 

La llibreta dels bons esportistes (una per curs):
Aquesta proposta pretén crear una "Llibreta dels bons esportistes" on els alumnes de classe poden anotar quan han fet alguna cosa com a bons esportistes. Això pot ser quan l'alumne ha participat a alguna activitat esportiva (cursa popular, competicions extraescolars...), activitats que fa la classe relacionades amb l'educació física (sortides, gimcanes...) i fins i tot quan ha aconseguit algun bon resultat amb activitats o competicions fora de l'escola (tot i que relativitzant-ne la importància). Tots els alumnes hi han de poder tenir cabuda.
Aquesta Llibreta pot quedar-se sempre a la classe del curs, poguent afegir-hi el que vulguin sempre que tinguin "novetats".

 

Què fem avui?
Els nens i nenes de primària et veuen pel passadís, pel pati, a l'entrar a l'escola... i la pregunta que més repeteixen és "Què farem avui?". Per tant, es veu que tenen inquietud, ganes de saber quines activitats es faran a la classe d'educació física. Per això, es proposa la idea de fer una cartellera en la qual els alumnes puguin trobar què es farà cada dia. Aquesta cartellera no s'hauria d'actualitzar cada dia (per la dificultat de temps que això suposa), sinó que al principi de setmana es penjaria el que es faria durant la setmana en els diferents cursos.
Per tal que això sigui portable a la pràctica, caldrà indicar només el tipus de contingut sense especificar les activitats de la sessió (per exemple, "dimarts farem Esports: handbol!" o "divendres farem Expressió Corporal: Mim).

 

És el teu moment. Tria joc!
Es tracta de proposar per a cada dia un alumne que al final de la classe (5 o 10 minuts màxim) proposi un joc o una activitat a realitzar.
En els nens més petits (1r curs) potser cal esperar uns dies després d'haver començat el curs perquè tinguin d'on escollir entre els jocs i activitats que ja hagin fet a classe.
Si hi ha dies en que els continguts que es treballen no permeten la realització d'aquesta activitat, no hi ha cap problema perquè es deixa pelr la següent sessió.

 

Tot ben endreçat!
Cal potenciar el valor del respecte al material esportiu de l'escola, fent entendre que el material és seu i és per a ells, i que si el cuiden i el tracten de forma correcta, els durarà més anys i el podran utilitzar més vegades.
Per això, crear un temps de la sessió (els últims dos o tres minuts) a endreçar el material i deixar-lo en les condicions en que s'ha trobat és una bona manera per conscienciar-los d'aquest aspecte. Es pot fer per parelles o l'organització
Aquesta no seria una proposta molt novedosa, però a vegades queda una mica oblidada i el material és poc respectat.

 

Fabriquem el nostre propi material
Lligada amb la proposta antreior, però en funció del cicle en que ens trobem, de la tipologia de centre i de la capacitat a nivell econòmic i de disposició de material, podem potenciar la creació i fabricació de material per part dels propis alumnes.
Per posar alguns exemples, es poden construir bitlles, pilotes malabars, pilotes reciclades, xanques, recollidors, etc... i moltes altres coses.
La idea bàsica és que els alumnes entenguin que aquest material que construeixen els servirà per a ells i per a altres nens de l'escola, pogunet explicar que el van fabricar ells.
Aquesta pot ser una proposta idònia per tal d'aconseguir gestionar les classes amb pocs recursos i fer partíceps als alumnes d'aquesta elaboració.

 

Fes volar la Imaginació!
Aquesta proposta consisteix en donar llibertat absoluta als alumnes per crear els seus propis jocs i activitats al llarg d'una sessió d'educació física, donant una sèrie de consignes al principi de la classe en funció de l'objectiu que es pretengui aconseguir. Per exemple, es poden plantejar diferents situacions al voltant d'aquesta dinàmica:
- fabricar construccions (cabanes, cotxes, etc...) amb tot el material disponible del gimnàs.
- inventar jocs o activitats sense cap tipus de material, però que impliquin activitat física o exercici físic.
- inventar o crear jocs o activitats amb un material molt determinat, per exemple un dia cadires, un altre dia pilotes, un altre colxonetes...
- crear activitats en les que el material no sigui el més important, sinó la consigna donada per crear-la, per exemple "crear una activitat que necessiti que col·laboreu entre vosaltres per aconseguir l'objectiu", o "crear una activitat que premïi el joc net i l'esportivitat per sobre del resultat", etc...
- altres tipus de propostes similars o molt diferents en que es potencii la imaginació i la creació d'activitats noves.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROPOSTES PARAL·LELES PER A ESO I BATXILLERAT


Llibre de Mèrits Esportius

Llibre o format semblant (llibreta, dossier) on els alumnes poden anotar els resultats obtinguts amb les seves respectives activitats extraescolars (futbol,bàsquet, atletisme o altres...). Pot ser en paper i també on-line si l'escola té les possibilitats tècniques que ho possibilitin..
Un exemple interessant és l'experiència que van fer a l'IES La MIna. Per accedir-hi, cliqueu aquí.

 

Cartellera d'Educació Fisica / Tauler d'anuncis
Es tracta de crear una cartellera o espai per informar als alumnes de totes les activitats que es fan al centre i fora al centre en relació a la motricitat humana i per despertar el seu interès, creativitat i curiositat.
També hi quedaria constància dels resultats de proves físiques i examens pràctics que es puguin realitzar a les sessions d'educació física. A través d'ella potenciar la participació a activitats esportives de la ciutat i la comarca
Exemples d'apartats: lectura setmanal, curiositats, l'alumne informa, sortides, activitats de pati, rècords, imatges, escrits d'opinió dels alumnes,... encarregats de vestidor, encarregats...

 

Autogestió de classes. Professors per un dia!
Aquesta proposta consisteix bàsicament en que als alumnes (de forma individual o en parelles) se'ls proposa d'elaborar i portar a la pràctica una sessió prenent el rol de professor.
Per poder-ho realitzar, cal un treball previ d'explicació de les parts de la sessió i els aspectes que es treballen en cadascuna d'elles, a partir de la qual els alumnes preparen el que volen portar a la pràctica, sempre assessorats i ajudats pel professor titular.
És una bona experiència perquè els alumnes poden observar les dificultats que comporta elaborar i realitzar una classe amb alumnes, però sobretot el que es pretén és aconseguir que els alumnes tinguin una autonomia en la planificació de la seva pràctica esportiva.
L'experiència és aplicable sobretot a alumnes de batxillerat o als cursos de 2n cicle d'ESO, i es pot fer prenent com a alumnes els companys de classe o bé els alumnes d'altres cursos inferiors.
Funciona molt bé que el professor de la classe un cop feta la presentació dels qui faran de professors, canviï de rol i s'integri a la sessió com un alumne més, participant i gaudint de la sessió que els "professors" han preparat.

 

Construcció i Reparació de Material i Equipament:
Dos o tres cops durant el curs es dedica alguna sessió amb els alumnes a millorar el material i instal·lació d'EF. Pot ser construcció d'algun material una mica més complex que el que es podia fabricar a Primària (mazaballs, indiaques, pilotes voladores, etc...) o bé reparació de colxonetes, de cons, pintar algun tipus de material en mal estat...)

 

Intranet, canal de comunicació
Lentament, però també sense pausa, cada vegada més les escoles disposen de mitjans informàtics de qualitat. Una eina interessant és la Intranet a l'escola en la qual alumnes, professors i material administratiu de l'escola estan comunicats a través de la xarxa interna i es facilita el procés de comunicació (tothom té una adreça de correu), sobretot quan el centre és gran i les vies de comunicació a vegades complicades.
Això és plenament aprofitable per la nostra àrea, ja que a través d'ella podem donar missatges als grups-classe (dates d'examen, guions de treballs, temaris d'examen, etc...) i els mateixos alumnes ens poden adreçar els treballs i tasques encomanades.
És una proposta atractiva tant per a alumnes com per a professors, que pot arribar a motivar molt més que el mètode tradicional.